Iako nam je mlijeko uvijek na dohvat ruke i pored hljeba se obično smatra osnovom ishrane, netolerancija na laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku, zapravo je prilično je česta boljka.
Neki naučnici čak smatraju da je netolerancija na laktozu normalno stanje čovjeka, jer je mlijeko kao bogat izvor kalcijuma neophodno samo maloj djeci. Stoga netoleranciju na laktozu uopšte ne smatraju bolešću.
Ali ovo svakako jeste problem na koji treba obratiti pažnju i naučiti živjeti s njim.
Šta je netolerancija na laktozu?
Netolerancija na laktozu zapravo je nemogućnost organizma da svari šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.
Kada god pijemo mlijeko ili jedemo mliječnme proizvode, unosimo laktozu.
Jednom kada laktoza dospije u naše tijelo, enzim tankog crijeva zvan laktaza razgrađuje je na jednostavnije oblike šećera poznate kao glukoza i galaktoza.
Ukoliko je sve kako treba, ovi jednostavni šećeri se lako apsorbuju u krvotok i pretvaraju u energiju.
Šećer se tako pretvara u gorivo za naše tijelo.
Međutim, dešava se da tijelo ne može da proizvode dovoljno laktaze da bi razgradila mliječni šećer laktozu.
To uzrokuje da se nerastvorena laktoza taloži u crijevima, što vodi nadimanju, želučanim grčevima i čestim odlascima u toalet.
Simptomi netolerancije na laktozu
Kao i u svemu, i kada je o netoleranciji na laktozu riječ, svaki pojedinac se razlikuje. Neko može imati tek blagu netoleranciju na mliječni šećer, dok neko može imati dosta problema nakon konzumacije mliječnih proizvoda.
U suštini, sama reakcija zavisi od dva faktora:
1) koliko mliječnih proizvoda ili namirnica koje sadrže mlijeko čovjek pojede
2) koliko enzima laktaze proizvede njegovo tijelo
Ukoliko ste netolerantni na laktozu već poslije 30 minuta do dva sata nakon jela imaćete mučninu, grčeve u želucu, nadimanje i probleme s varenjem, što će uzrokovati česte odlaske do toaleta. To može biti neugodno i u velikoj mjeri remetiti uobičajen život i aktivnosti.
Ipak, ako uočite ove simptome, ne žurite sa donošenjem zaključka da ste netolerantni na laktozu. Nije neobično da ovi isti simptomi budu propratna pojava nekog drugog problema.
Stoga je najbolje da se obratite se ljekaru. Samo tako ćete biti sigurni o čemu je riječ i dobiti pravu terapiju.
Kako se dijagnostifikuje netolerancija na laktozu?
Ako vaš ljekar posumnja da ste netolerantni na laktozu, pregledaće vaš karton, provjeriti da li ste alergični na nešto, koristite li lijekove i, ako procijeni da je potrebno, obaviti pregled, odnosno uraditi test netolerancije na laktozu.
Ovaj test se zove test izdisaja vodonika. Ukoliko je sve u redu, vaše tijelo prilikom izdisaja neće odavati velike količine vodonika. Povećana koncentracija ovog elementa biće znak da imate problem uzrokovan nataloženom nerazgrađenom laktozom.
Sam test se sastoji od duvanja u cijev prije i poslije uzimanja laktoze.
Dakle, najprije, se zabilježi količina vodonika u vašem tijelu prije unošenja bilo čega u organizam, a potom količina vodonika nakon što ste popili rastvor koji sadrži laktozu. Test traje dva sata tokom kojih nekoliko puta duvate u cijev, kako bi se pratilo kretanje količine vodonika svakih pola sata od uzimanja laktoze.
Ako se ta količina povećava kako vrijeme odmiče biće potvrđeno da ste netolerantni na laktozu.
Sem ovog testa, moguće je potvrditi netoleranciju na laktozu putem endoskopije. To znači da će vam ljekar pomoću cjevčice sa malom kamerom ispitati unutrašnjost crijeva. Uzeće uzorak vašeg tkiva i slike crijeva i analizirati šta je dovelo do problema u varenju i da li je vaše tijelo u stanju svariti laktozu.
Ako u uzetim uzorcima tkiva nema dovoljne količine enzima laktaze, biće izvjesno da ste netolerantni na laktozu i da treba da mijenjate način ishrane.
Život s netolerancijom na laktozu
Netolerancija na laktozu ne znači nužno da se morate odreći mlijeka i svega što sadrži mlijeko.
Obično je dovoljno malo pažnje da se ovaj problem drži pod kontrolom.
Netolerancija na laktozu može se vrlo dobro kontrolisati ako ste pažljivi prema svom tijelu.
Većina ljudi s ovim problemom može i dalje jesti hranu koja sadrži mlijeko, samo u manjim količinama.
Trik je jesti mliječne proizvode u kombinaciji s drugom hranom koja ne sadrži laktozu i ne jesti puno mliječnih proizvoda odjednom. Takođe, jedan dobar način da izbjegnete neugodnosti uzrokovane netolerancijom na laktozu jeste da vodite dnevnik ishrane.
Tako možete pratiti kako vaše tijelo reaguje na koju hranu, šta izaziva veće, a šta manje probleme i prilagoditi se tome.
Vrijedi napomenuti da je hrana poput sira ili jogurta bolja ukoliko imate problem sa mliječnim šećerom i da se može svariti mnogo lakše od mlijeka. Tako se probajte češće odlučiti za manje koliočine sira ili jogurta kako biste zadržali mliječne proizvode u ishrani, a smanjili problem uzrokovan laktozom.
Mlijeko bez laktoze takođe je dobar način unošenja kalcijuma, a neće donijeti probleme kao obično mlijeko. Sreća, danas se o netoleranciji na laktozu mnogo zna i mnogo govori, pa se i većina preduzeća za proizvodnju mlijeka prilagodila situaciji, te ćete ovo mlijeko naći vrlo lako na policama svakog marketa.
Još jedan od načina da se nosite s netolerancijom na laktozu jeste uzimanje dodatka laktazi koji se pije prije unošenja mliječnih proizvoda. Ovaj dodatak u vidu kapi ili tableta, pomoći će vašem tijelu da svari laktozu i eliminisati uobičajene simptome, odnosno bolove i grčeve.
Kada je riječ o netoleranciji na laktozu, najoprezniji treba biti ako je u pitanju dijete ili tinejdžer, jer njihove kosti još uvijek rastu i trebaju kalcijum za pravilan razvoj. S jedne strane, tada bi bilo naročito važno i dobro zadržati određen procenat mlijeka u ishrani. Ali, s druge strane, nekad to nije moguće.
Zato je uvijek najbolje posavjetovati se sa ljekarom o načinu ishrane koji će pomoći da se nosite s ovim problemom. U slučaju teže netolerancije na laktozu trebalo bi da u saradnji s nutricionistom napravite plan ishrane koji će uključivati dovoljne količine kalcijuma i uopšte balansiranu ishranu bez mliječnih proizvoda.
Tri korisna savjeta:
Da sumiramo, i ukoliko ste netolerantni na laktozu, možete priuštiti sebi da uživate u mliječnim proizvodima ako slijedite sledeća pravila:
1) odaberite mlijeko sa smanjenom količinom laktoze
2) uzmite dodatak laktazi neposredno prije konzumiranja mliječnih proizvoda
3) kada pijete mlijeko ili konzumirate hranu koja sadrži laktozu, jedite i drugu hranu koja ne sadrži laktozu kako biste izbjegli probleme
Četiri zanimljive činjenice o netoleranciji na laktozu
- Netolerancija na laktozu povezana je s etnicitetom.
Ljudi azijskog, afričkog, indijanskog i latinoameričkog porijekla imaju veće šanse da će već u mlađoj dobi razviti netoleranciju na laktozu. Tako istraživanja pokazuju da će ljudi iz ovih skupina u 75-95% slučajeva imati problem s mlijekom i mliječnim proizvodima, dok tek 18-26% Evropljana pati od ovog problema.
- Ukoliko neko ima celijakiju ili hronovu bolest, velike su šanse ida ne podnosi ni laktozu.
Ova oboljenja znače nizak nivo enzima laktaze u crijevima, te će teško podnositi i veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda.
- Lijekovi utiču na proizvodnju enzima laktaze.
Neki antibiotici mogu uzrokovati privremenu netoleranciju na laktozu, ometajući crijeva da proizvode enzim laktazu, što vodi kratkotrajnom problemu sa varenjem mliječnog šećera.
- Godine su glavni uzročnik pojave netolerancije na laktozu.
Sa starenjem tijelo obično prestaje proizvoditi enzim laktazu i većina ljudi vremenom postane netolerantna na laktozu.
Za kraj, imajte u vidu da je svaka osoba specifična i da netolerancija na laktozu ne znači isti nivo tegoba kod svakog čovjeka. U svakom slučaju, ako posumnjate da ste netolerantni na laktozu, posavjetujte se sa ljekarom i držite se onog načina ishrane koji vama lično najbolje odgovara.